Tuesday, January 09, 2007

AUTOSTOPERSKI VODIC KROZ GALAKSIJU




Juce sam posetio biblioteku.
Moram priznati da sam jedva docekao da prodju praznici i da udjem u taj blazeni period oporavka od svih tih napornih bahanalija koje traju vise od dve nedelje.Na svu srecu svi zivi citaoci u Kovacici su pre kraja godine vratili sve knjige koje su uzeli, tako da je biblioteka krcata!Jedna od njih koja je (nekim cudom) slobodna je i "Autostoperski Vodic Kroz Galaksiju" knjiga Daglasa Adamsa. Mozete je naci u odeljku gde stoje i ostale SF/Fantasy knjige.

Knjiga je veoma poznata u svetu pa ste verovatno vec zasigurno culi za nju. Ako nista drugo 2005. je snimljen i holivudski film po motivima iz prve knjige. Sastavljen od pet povezanih knjiga koje su objavljene u periodu od 1978 do 1992. "Autostoperski Vodic Kroz Galaksiju" spada u zanr naucno fantasticna komedija. Radnja prati stvaranje Vodica kroz galaksiju (dakle, imamo knjigu koja se bavi stvaranjem knjige) i pocinje danom unistenja planete Zemlje i izmestanjem glavnog junaka (Artur Dent) u cudesan svet vremensko-prostornog kontinuuma koji mu se otkriva dimenziju po dimenziju. Od fabrike za pravljenje planeta do hotela na kraju univerzuma. "Autostoperski Vodic Kroz Galaksiju" je jedna od onih knjiga koje su u svakom smislu OGROMNE. Kao sto je to na primer "Biblija" ili "Putovanje Na Kraj Noci". To su knjige koje su velike, masivne i imaju zaista puno strana. To su knjige koje vam predstavljaju neke od mogucih odgovora na tzv. zivotna pitanja. To su knjige koje isto tako postavljaju nova pitanja koja vam nikada nisu padala na pamet. Vodic je knjiga koja se bavi mnogim temama i svaka je predstavljena na nacin koji je u isto vreme i nauka i filozofija, i provokacija i sprdnja. U stvari, objasnjenja su istodobna pitanjima. Jer, na pitanje "Koliko je velik univerzum?" nema direktnog i previse produhovljenog odgovora do "Velik!"

"Autostoperski Vodic Kroz Galaksiju" je knjiga koju kada otkrijemo, vise ne pustamo da nam izadje iz vida. To je knjiga kojoj se besomucno vracamo i koja nas uvek i iznova inspirise da se stvarima smejemo i onda kada mislimo da su tragicne. Jer ako se pomirimo sa cinjenicom da nista nema nikakvog smisla i da se nista ne moze do kraja objasniti i da nema nikakve sanse da shvatimo sta se u opste oko nas desava - onda je najpametnije zavaliti se udobno i uzivati u voznji. Kao sto to kaze junak u Vodicu, Slartibartfast: "Radije cu biti srecan nego u pravu."

Posto mislim da postoji samo jedan primerak ove knjige u nasoj biblioteci, pozurite po nju!





Vise o knjizi na:

http://en.wikipedia.org/wiki/The_Hitchhiker%27s_Guide_to_the_Galaxy#Books

0 Comments:

Post a Comment

<< Home