Tuesday, May 24, 2016

IZLOŽBA: Noć muzeja 2016 (Padina, 21. 05. 2016)

Noć muzeja u Padini je i ove godine bila genijalna! 

U organizaciji ogranka Opštinske biblioteke, upriličeno je nekoliko zanimljivih dešavanja širom Padine ali je za mene ipak najinteresantnije bilo ono što se dešavalo u prostorijama stare Predškolske ustanove, u staroj i već dobrano načetoj zgradi neposredno pored Doma kulture "Mihal Babinka", tamo gde je nekad bio salon nameštaja. Ovde su momci i devojke iz Kreativnog društva "Vilijam Figuš Bistri" (i još neki kreativni pojedinci) organizovali dva nesvakidašnja događaja - izložbu umetničkih fotografija padinskih autora i kreativnu radionicu Camera obscura. 

Prvo je sa početkom od 16 časova organizovana kreativna radionica pod nazivom Camera obscura (Камера опскура (лат. camera obscura, мрачна комора, тамна соба) је оптичка справа која се раније користила као помагало за цртање а представља такође изум који је водио открићу фотографије. Данашњи фото-апарати се понекад зову камере управо због аналогије са овом справом). Na žalost ovom hepeningu nisam prisustvovao zbog zauzetosti ali sam bio prilično oduševljan viđenim fotografijama ovog uspelog eksperimenta. Levo je fotografija Marka Markova sa ove radionice.

A onda sa početkom od 20 časova je upriličena i audiovizuelna instalacija - izložba autorskih fotografija padinskih autora. Dakle, u prostorijama jedne prastare i sada već pomalo raspadnute zgrade, koja je pretvorena u jedan umetnički osmišljen prostor poslužila je jednoj dosta upečatljivoj vizuelno-zvučnoj instalaciji. Ako na fotografiji levo primećujte ovu žicu, svako ko se razgledajuci slike spotaknuo o nju - a to je bilo neminovno, jer je žica bila provučena preko cele prostorije - okidao je time neki čudan zvuk, nalik okidanju veoma opuštene žice na gitari koja je uključena u pojačalo i utopljena u delay (što sve ovo zapravo i jeste bilo). 

Na ovoj izložbi, svoje radove su izlagali Vlastimir Povolni, Martin Labat, Mirko Bilek, Dušan Slivka, Jan Zloh, ... Sve u svemu, i ove godine su svojim angažmanom padinski omladinci pokazali da su ispred svog vremena i da u naše pomalo učmale krajeve donose sveže nove ideje, takve kojima uzburkavaju kako našu lokalnu javnost - tako i praktično nepostojeću urbanu umetničku scenu i kulturu.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home