Tuesday, January 30, 2007

TRAGOVIMA PANKA 1977 - 1997TRAGOVIMA PANKA


Drugo, izmenjeno i dopunjeno izdanje

2003

By:SRECKO V. DJORDJEVIC"Dokument o dvadesetogodisnjem postojanju ovog pravca i na nasim prostorima i govori mnogo vise od svih socioloskih, psiholoskih i inih istrazivanja ne samo o jednoj od tzv. omladinskih potkultira vec i o vremenu i drustvu u kojem su autori delovali. Tekstovi pesama i esu ono sto je u panku uvek trebalo da bude najvaznija - sublimirana poruka svetu sa cijim pravilima, moralom i uredjenjem se ovi mladi nisu slagali"


Dragan B. Pavlov

Jako je malo materijala koji bi pomogao jedno dosledno, ujednaceno, temeljno i iscrpno istrazivanje srbijanske pank scene. Bilo je puno perioda potpune stagnacije i mrtvila, a bilo je i perioda malih revolucija i renesansi. Bilo je zuzetno zivih i bendovima i fanzinima bogatih gradova, a bilo je i totalno mrtvih gradova udaljenih od bilo kakvih tokova... Postojali su vise ili manje zatvoreni krugovi anarho pank bendova i fanzina, postojali su izuzetno razvijeni hard core i straight edge krugovi, bilo je skinhead street punk krugova, o metal krugovima da i ne govorimo...


Dakle, sa jedne strane - scena je hronoloski imala periode ekspanzije kao i periode klinicke smrti, sa druge strane scena je postojala kroz nekoliko medjusobno skoro izolovanih krugova. Jasno je da bi jedna ozbiljna studija o srbijanskoj underground sceni morala uzeti u obzir sve ove cinioce. Jasno je i da bi se autori mogli veoma lako izgubiti u materiji i nesvesno se prikloniti samo jednom od brojnih tokova.Autori ove knjige su odabrali "najsterilniji" pristup pregledu scene. Dakle, radi se o pesmarici u stvari. Tekstovi pesama raznih pank i hardkor bendova iz Srbije su razbacani uporedo sa fotografijama, plakatima za koncerte, omotima albuma...


Pored dobro poznatih Pekinske Patke, KBO!, GBB, Saht, Urgh!, Trula kOalicija, Zvoncekova Biljeznica, i Atheist Rap - u knjizi su po azbucnom redu zastupljeni i tekstovi manje poznatih ali jako, jako kvalitetnih bendova kao sto su: 2 Minuta Mrznje, Agitator, Alan Ford, Acroholia, Dementia Praecox, DMT, Incest, Johanbeen,Komplikatori, Napred u Proslost, Totalni Promasaj, Hocu? Necu!, Unutrasnji Bunt, itd. (naravno - navodim samo neke, meni drage bendove).


Knjiga "Tragovima Panka 1977-1997" se pojavila 1998. godine, bas u vreme koje se moze nazvati vrhuncem srbijanske DIY underground pank scene. Knjiga je izasla u skromnom ali pristojnom pakovanju. Bila je velikog formata, u crno-beloj tehnici u mekom ali solidnom povezum. Moj primerak je jos uvek kao nov i nema ni trunke ostecenja na njemu iako je prosao mnoge ruke.Novije, drugo izdanje se pojavilo pet godina kasnije. Format je manji (A5) ali je knjiga malo bogatije opremljena - vise je fotografija, korice su u boji... Na zalost, povez je losije uradjen tako da se knjiga jako lako raspada. Ipak, ovo je dopunjeno izdanje!


Pored pesama priredjivac nam donosi i pregled fanzinaske scene u Srbiji od kraja sedamdesetih do kraja devedesetih pod nazivom SLOBODA GOVORA. Takodje je i tiraz malo veci tako da se moze ocekivati veca zastupljenodt ove knjige po policama srbijanskih pankera...


Preporucujem ovu knjigu iz sveg srca! Takodje, pozivam priredjivaca da nastavi sa radom i da nas sve obraduje novim knjigama o srpskom pank podzemlju...-------------------Neki od tekstova iz knjige:

POLICIJSKA DRZAVA


Zalis se na nedostatak slobode

Na lazi, zidove, na spijune

Ali policijska drzava nije napolju

pravi tiranin je u tvojoj glavii

dok ne srusis zidove unutra nece doci do promene spolja


ACROHOLIA

(Beogradski grindcore bend sa pocetka-sredine devedesetih)-----------------------------


ILUZIJE


Iluzije krvare nema vise heroja

ostao si sam ostao si sukobljen

sa samim sobom ne misli na sutra

nema iluzija zivi za danas nema iluzija

one su nestale one krvare


PROCES

(Suboticki hardkor bend sa pocetka devedesetih)


----------------------------


DANAS I SUTRA


Pritisci sa svih strana

Meso se kida, kosti pucaju

Oci cure iz duplje telo se raspada

Ali mi nemozete unistiti duh

Duh je zdrav snazan i odnece

Pobedu! Pobedu! Pobedu!


UNUTRASNJI BUNT

(Kovinski anarho pank bend sa sredine devedesetih)------------------------------KRUG


Vec je pet i novi dan

Nikad lep i nikad prav

Sivilo me u obruce prima

Na nebu mnogo olova ima

Ko je covek - znas li to?

A ko je robot - znas si to?

Moja putanja je obican krug

Po njemu hodam hiljaditi put.


Gde je duga?

Kde je kapija?

Koja vodi napolje iz kruga

Gde sam ja, gde sam ja?PEKINSKA PATKA (Novi Sad)---------------------------
INAT


Za ideju pravu da se boris nije sramota

pokazi da si dostojan svoga zivota

Pici napred makar i glavom kroz zid

ideja tvojih nikadne sme da te bude stid

Moras da odlucis sam

da l' se povlacis il' nastavljas da l' gubis il' dobijas

moras da odlucis sam

Nemoj biti covek do polane daj da od tebe prave vola

nije zabranjeno verovati

nije zabranjeno misliti

Ti moras... pobeditiTOTALNI PROMASAJ

(Kraljevacki trashcore bend da sredine devedesetih)


------------------------


PS


Jedan od podnaslova u knjizi (poglavlje pokriva hiperprodukciju fanzina u periodu 1997-1999) je POKVARENA OMLADINA. A "Pokvarena Omladina" je naziv jednog kovacickog pank fanzina koji je izlazio u to vreme.


_______KNJIGU MOZETE NARUCITI PREKO OVE ADRESE:
0 Comments:

Post a Comment

<< Home