Thursday, October 22, 2015

IZLOŽBA: ALTERfokus Projekat Kovačica (17. 10. 2015)

Kovačičko udruženje KOKRAM (kolektiv kreativnih amatera) je ovog leta organizovalo svoj prvi foto-konkurs. U avgustu su pozvani kovačički fotografi i umetnici, da u sklopu projekta podržanog od strane Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu i opštine Kovačica šalju svoje fotografije na adresu udruženja. Nakon završetka konkursa, fotografije koje su pristigle su odštampane i konačno izložene na izložbi. Izložba fotografija je bila organizovana u prostorijama udruženja KOKRAM (na spratu kovačičkog Doma kulture) 17. oktobra, i trajaće nedelju dana, tačnije do 24. oktobra.

Inače, na konkurs su se mogli prijaviti umetnici iz cele Srbije bez obzira na mesto njihovog boravišta ali na konkurs su mogli poslati fotografije koje su načinjene isključivo na teritoriji MESNE ZAJEDNICE Kovačica. Tema radova je bila ostavljena umetničkoj slobodi autora, jedini uslov vezan za temu je bila lokacija. Pored fotografija za konkurs je bilo neophodno poslati i jedan autoportret autora sa kratkom biografijom, ali ova fotografija nije ulazila u ukupan zbir fotografija. Datum nastanka slike nije definisan, samo je bilo obavezno da ova bude autorsko delo fotografa. Slike je bilo potrebno poslati isključivo u digitalnom JPEG formatu, u rezoluciji ne manjoj od 8MP, veličina slike u MB nije definisana, slike su mogle biti u orjentaciji portret ili pejzaž. Takođe, slike nije bilo dozvoljeno uređivati u photoshopu ili u nekom drugom alatu za uređivanje fotografija i prilagođavati, osim u slučaju promene kontrasta, osvetljenja, i pravljenja kolaža od slika ili u skladu sa upotrebom filtera - crno bele, negativ, sepia, opacity ili kombinovanjem ovih filtera. Maksimalan broj slika koji je jedan autor mogao poslati jeste 50 komada. Bilo je ideja da se tokom izložbe omogući prodaja slika i da prihod od prodaje ide autorima slika koje budu prodate, ali do toga izgleda ipak zasad nije došlo. Štampane slike koje se ne prodaju ostaju u vlasništvu autora osim 5 digitalnih slika svakog autora izabranih od strane komisije koje će biti ustupljene na korišćene KOKRAMU sa svim pravima korišćenja. Odštampano je 100 slika A3 formata za izložbu a planirano je da slike koje ne budu izabrane za štampanje, tokom izložbe budu prikazivane na platnu pomoću video projektora.

Sama izložba je bila lepo organizovana i pristojno posećena. U skladu sa stanjem u kojem se Dom kulture nalazi, i na ovoj izložbi je sve bilo u veoma siromašnoj produkciji i u veoma svedenoj formi (fotografije okačene na štriku štipaljkama, kao da se upravo suše u mračnoj sobi) ali je sve to zajedno ipak imalo taj neki lo-fi senzibilitet koji je od ove izložbe napravio jedan nesvakidašnji i veoma zanimljiv umetnički doživljaj. Po reakcijama posetilaca, videlo se da ljudi ne potcenjuju fotografiju kao vid umetničkog izraza i mnogi su rado zastajali pored svake fotografije da ni je prostudirali i eventualno popričali o viđenom. Od autora koji su izložili svoje radove, meni lično su se najviše dopali radovi Marka Markova iz Padine (njegove radove sam već video, proletos na Noći muzeja) i Velimira Brankovića iz Kovačice. Kao zanimljiv kuriozitet, posetiocima izložbe je posluženje bilo posluženo u nekadašnjim prostorijama Radio Kovačice, pa smo dosta vremena proveli i tamo, prisećajući se gde je onomad šta stajalo i kako se radilo u ondašnjem kovačičkom radiju. Elem, kao što rekoh ova izložba traje do subote pa svratite u prostorije KOKRAM-a večernjim časovima. Ako budete imali sreće, možda nabasate i na probu KOKRAM-ove pozorišne trupe koja svoju novu premijeru sprema za 31. oktobar.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home