Tuesday, October 02, 2007

ATOMSKO SKLONIŠTE U KOVAČICI

U Subotu, 06. Oktobra, ispred Doma Kulture u Kovačici nastupiće legendarni hrvatski sastav Atomsko Sklonište.


Grupa je nastala 1977. godine u Puli. Ime je dobila prema nazivu jedne pozorišne predstave Boška Obradovića (dotična predstava je imala antiratnu tematiku, što je uticalo na ideoloski senzibilitet benda koji se ogledao u tekstovima pesama.) Atomsko Sklonište je u to vreme stvaralo muziku koja je bila spoj punk rocka i hippie subkulture (tekstovi su bili angažovani), što im nikako nije pomagalo u komercijalnom proboju na tadašnjoj SFRJ sceni. Ipak, zahvaljujući prihvatanju od strane muzičke kritike, bend je ubrzo stekao malu ali odanu publiku.


Originalnu postavu grupoe su činili Serđo Blažić (pevač), Bruno Langer (bas gitara), Saša Dadić (bubnjevi), Dragan Guzvan (gitara), Eduard Kancelar (klavijature), Boško Obradović (tekstopisac i recitator) i Rudolf Grum (prateći vokali).


1978. izdaju album Ne Cvikaj Generacijo sa poznatim hitom Pomorac sam majko. Iste godine izdaju album Infarkt sa hitovima Devojka Broj 8 i Pakleni Vozači. 1980. izdaju album U Vremenu Horoksopa sa istoimenim hitom. 1981. izlazi album Extrauterina koji ne sadrzi hitove, ali donosi promene u tekstovima pesama (bend prekida saradnju sa Boškom Obradovoćem koji je pisao tekstove.) 1982. u Londonu bend snima album Mentalna Higijena, njihov najpoznatiji i najprodavaniji album koji sadrži hitove poput pesme Žuti Kišobran i Treba Imat Dušu.


Sledece godine bend počinje sa radom na probijanju izvan granica SFRJ. U Americi snimaju prepeve svojih pesama na Engleski jezik i izdaju ih na albumu Space Generation kao Atomic Shelter. U toj inkarnaciji (do 1992.) izdaju tri albuma, bez većeg uspeha.


Posto je 1987. godine bend izgubio svog originalnog pevača Serđa Blažića, Langer preuzima ulogu pevaca. Sa Brunom Langerom na čelu bend će snimiti sledeće albume Zabranjeno Snivanje (1984), Crimanal Tango (1990) i Terra Mistica (poslednji album, za sada, iz 1995.)


1991. u Augustu, bend svira na Zaječarskoj Gitarijadi u prkos tome što je u Hrvatskoj već otpočeo građanski rat. Takođe, bend je održavao koncerte i u Bosni i Hercegovini 1992. godine takodje pred sam početak građanskog rata u toj republici. Atomsko Sklonište je dosad sviralo kao predgrupa hard and heavy legendama kao što su Motorhead, Iron Maiden, Uriah Heep i Whitesnake.


Detaljnu biografiju i diskografiju grupe možete naći na ovoj adresi:


http://www.davorin.ba/muzika/portret.asp?clanak=4
----------
PS


Sledeće nedelje ćete čitati i detaljan prikaz ovog koncerta.


PS2


Postoji mogućnost da za dve ili tri nedelje kod nas ponovo dođe Beograd 202 ROADSHOW, koji je inače minulog Petka posetio Crepaju, što bi bilo četvrti put! Dobro nam došli!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home