Sunday, January 18, 2009

Premijera filma Priča o Janu Lenhartu


U petak (16. 01.) smo, u prostorijama Mesne zajednice Kovačica, imali priliku da prisustvujemo premijeri filma Priča o Janu Lenhartu. Odaziv publike je bio solidan. Film je odradjen na slovačkom jeziku ali je i titlovan na srpski.

Priča o Janu Lenhartu
je sjajno ostvarenje. Ja sam bio oduševljan gomilom novih podataka koje sam saznao o mestu u kome tako dugo živim i ljudima sa kojima se skoro svakodnevno viđam. Naročito jak utisak je na mene ostavilo to što sam konačno imao jedan dublji uvid u Kovačicu iz neke drugačije perspektive, očima nekoga ko ne poznaje ljude, običaje, pa čak ni jezik. Drago mi je što je autor Slovake iz Kovačice i Padine predstavio kao ljude koji odnekud dolaze, koji uz velike muke nekako čuvaju svoje duhovne korene i koji se, što je ovde i najbitnija poruka, uprkos svemu kreću napred, jer priča koja počinje zvucima drevnog slovačkog instrumenta fujara završava se zvukom klavira i električne gitare.


Sinopsis filma: Vladimir Lenhart, mladi avangardni muzičar (basista benda Klopka za Pionira), nakon putovanja po svetu, vraća se u svoje rodno selo u potrazi za umetničkim korenima svoga dede Jana Lenharta, jednog od najpoznatijih pevača narodne muzike vojvođanskih Slovaka. Na svom čudnom, svojevrsnom „road movie“ istraživanju, otkriva pojedinosti i zanimljivosti o Janovom životu, nastupima, popularizaciji slovačke narodne muzike, kroz koje su prožete činjenice o istoriji i tradiciji vojvođanskih Slovaka. Film je sniman u igrano dokumentarnoj varijanti i traje 65 minuta. Reditelj i scenarista: Marko Cvejić. Produkcija: Mandragorafilm.


Projekcije su organizovane u:
16. 01. 2009. Kovačici (prostorije Mesne zajednice)
17. 01. 2009. Padini
18. 01. 2009. Novom Sadu (pod pokroviteljstvom Kulturnog centra iz Novog Sada)

Mako Cvejic @ MySpace:
http://www.myspace.com/markocvejic

Mandragorafilm @ MySpace:
http://www.myspace.com/mandragora_film
(U fotoalbumu potrazite kadrove iz filma)


Na fotografiji su glavni protagonisti Vladimir Lenhart i Fedor Popov (režiser iz Padine).


0 Comments:

Post a Comment

<< Home