Saturday, May 14, 2011

Pozorište u Kovačici: MAŠKOVE DNI 2011 - Tip top biotop

Juče, baš na petak 13. počeo je još jedan pozorišni festival Maškove dni. Ovu lokalnu smotru pozorišnog stvaralaštva vojvođanskih slovaka otvorila je predstava amaterskog ansambla iz Bačkog Petrovca TIP TOP BIOTOP u režiji Ljuboslava Majere.

Tip top biotop je predstava iz pera savremenog slovačkog pisca i dramaturga Karola Horaka. Radi se o nekoj vrsti komedije ljudskih osobina, crnohumornog prikaza čovekovih težnji, mana i vrlina. Mnogo toga se te večeri na kovačičkim pozorišnim daskama izdešavalo, scenografija je bila na vrhunskom nivou, glumci su zaista bili odlični, publika je sve to sasvim lepo prihvatala ali je mene sav taj divan haos na bini prilično zbunjivao. Postoje tekstovi koji su dovoljno dobro napisani da bi i opšti haos na sceni i trabunjanje glumaca dali sjajnu predstavu. Ovaj tekst u tome jednostavno nije uspevao i ja tu nisam video neki tok ili kakvu ozbiljniju radnju sa porukom.  Iako  u sasvim solidnom sastavu veliki ansambl  sačinjen od Ondreja Brna, Branislava Ušiaka, Andreja Matuša, Ivana Sabolčkog, Marijana Pavlova,  Jane Urbančekove Fejzulahi, Zuzane Tarnociove, Miluške Anušiakove Majerove, Hane Majerove, Miroslave Lainovićove i Dane Majerove nije imao otkud da nas povede ni kuda da nas odvede. Dešavalo se puno toga a ništa se zaista desilo nije ... 

Ulaznicu za predstavu - koja se prodavala po ceni od 150 dinara - kupilo je tek dvadesetak-tridesetak ljudi pa je minule večeri sala Doma kulture bila i više nego poluprazna. Nadajmo se da će u sledećih par dana  preostale pozorišne predstave imati više srece sa odazivom publike, kao i publika sa predstavama na ionako siromašnom pozorišnom repertoaru ove sezone.


FOTO: Slovacki zavod

0 Comments:

Post a Comment

<< Home