Tuesday, July 26, 2016

POETSKO VEČE: Letnje večeri poezije i filma, Tom Vejts (Kovačica, 23. 07. 2016)

Tom Waits je američki pevač, muzičar, autor i glumac. U svetu je poznat i kao čovek vrlo karakterističnih ljudskih osobina. Tokom četrdeset godina karijere, Waits je objavio oko dvadeset albuma, igrao je u više od trideset igranih filmova a snimio je i kompletnu muziku za nekoliko filmova i pozorišnih predstava.

Najveći problem u sastavljanju biografije Toma Waitsa je u njegovom posebnom pristupu medijima i javnosti. U raznim intervjuima s novinarima - kao i na mnogim od njegovih nastupa - Waits je o vlastitom životu pričao lepo i uverljivo ali najčešće iznoseći veoma sumnjive podatke, pri čemu je najčešće dovodio novinare i fanove u zablude koje su veoma dugo kružile svetom i postajale neka vrsta urbanih legendi. Waits bi novinarima rado davao i potpuno pogrešne informacije o svom životu i radu, što je sve koliko god bilo neverovatno iz njegovih usta postajalo sasvim verodostojno i uverljivo. 

A istina je (verovatno) sledeća: Tom Waits je rođen 1949. godine, u Pomoni (Los Angeles). Roditelji su mu bili učitelji. Odrastao je u Whittieru (Kalifornija) i tu je naučio da svira klavir i gitaru. Nikada nije naučio čitati note, ali je zato imao savršen sluh za muziku (znao je ponoviti tj. odsvirati bilo koju pesmu koju bi čuo na radiju ili sa ploče). Nije se dugo školovao i već sa četrnaest godina počinje da radi u piceriji. Waits je više ili manje "prespavao" događanja šezdesetih (rock and roll, hipi pokret, droge, gradanske proteste i seksualne slobode) i duhovno je zauvek ostao u četrdesetim i pedesetim godinama XX veka (hipsteri, bitnici, Jack Kerouac i Charles Bukowski su bili najveći uticaj). Na samom početku sedamdesetih, Tom Waits je počeo da nastupa u klubu Trubadour u Los Anđelesu gde ga je primetio Herb Cohen - menadžer Franka Zappe i Captaina Beefhearta. Cohen mu je omogućio da potpiše ugovor sa Asylum records i tako je počela jedna od najzanimljivijijh karijera u svetu rock and roll, blues i jazz muzike. Waits je svojim stvaralaštvom uticao na širok spektar umetnika od muzičara pa do pisaca i rešisera (Nick Cave, PJ Harvey, The Pogues, Tindersticks, Elliott Smith, Primus, Jim Jarmusch, Heath Ledger, Norah Jones, Bruce Springsteen su samo neki od njih). Karijera Toma Waitsa traje i danas ...

U organizaciji KOKRAMA a za ljubitelje poezije i filma, ovog leta su organizovane večeri poezije i filma. Drugo poetsko veče u ovom nizu je posvećeno ljubiteljima Toma Waitsa. Hepening je počeo oko 21h i nešto manje od dvadeset posetilaca je imalo priliku da u opuštenoj atmosferi u prostorijama KOKRAM-a, na spratu Doma kulture, saslušaju zanimljivosti iz biografije ovog autora, uživaju u živom čitanju njegovih pesama i u gledanju filmova Jima Jarmuscha - Down By Law i Coffe and Cigarettes (segment sa Iggy Popom i Waitsom). Mnogobrojne pesme Toma Waitsa, iz svih perioda njegovog stvaralaštva, čitali su članovi ansambla KOKRAM Miroslav Sabo, Jan Hrćan, Andrea Karas, Martin Hrćan, Velimir Branković, ... 

Zanimljivi kuriozitet je bio i taj što su tri pesme izvedene uz pratnju gitara. Tokom poetske večeri i sada su pesme čitane na tri jezika - na srpskom, slovačkom i engleskom jeziku. Letnje večeri poezije i filma u organizaciji KOKRAMA se nastavljaju. Slede: Edgar Alan Po (06. 08.) i na kraju Vilijam Blejk (20. 08.). Svratite!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home