Thursday, August 11, 2016

POETSKO VEČE: Letnje večeri poezije i filma, Edgar Alan Po (Kovačica, 06. 08. 2016)

Edgar Allan Poe je bio američki pisac i književni kritičar. Pored svoje poezije i kratkih priča, Po je bio poznat zbog priča misterije i jeze. Smatran kao glavna ličnost romantizma u Americi, bio je njihov najraniji praktičar kratke priče. Osim što je smatran i za osnivača detektivskog žanra, priznat je i kao važan za još mladu naučnu fantastiku koja je tada počela da se probija u književnosti. Bio je prvi poznati američki pisac koji je pokušao živeti od struke, zbog čega je imao težak život i karijeru. Po i njegova dela su dosta utiecala na književnost u SAD i u svetu, ali i na muziku, filmsku i TV produkciju sve do današnjih dana. Njegova najpoznatija dela su pesme Gavran, Anabel Li, roman Avanture Artira Gordona Pima, kao i pripovetke i novele Pad kuće Ušer, Ubistva u ulici Morg, Maska crvene smrti, Bunar i klatno, Izdajničko srce. Sva ova dela možete iznajmiti u Opštinskoj biblioteci u Kovačici!

U organizaciji KOKRAMA a za ljubitelje poezije i filma, ovog leta su organizovane večeri poezije i filma. Treće poetsko veče u ovom nizu je posvećeno ljubiteljima Edgara Alana Poa. Hepening je počeo malo posle 21h i petnaestak posetilaca je imalo priliku da u opuštenoj atmosferi u prostorijama KOKRAM-a, na spratu Doma kulture, slušaju poeziju ovog autora i u gledanju kratkih i dugometražnih filmova inspirisanih Poom. Mnogobrojne pesme ovog pisca, čitali su članovi ansambla KOKRAM Miroslav Sabo, Jan Hrćan, Andrea Karas, Martin Hrćan, Velimir Branković i Danka Svetlikova. 

Zanimljivi kuriozitet je taj što je ovo poetsko veče upriličeno kao igra senki. Ekipa KOKRAM-a je uz pomoć belog platna i projektora koji je bacao svetlo (u više boja i obrisa) na izvođače, pa smo na velikom platnu koje se prostiralo kroz trećinu prostorije pratili njihove senke i siluete. Bilo je to veoma lepo i efektno za videti! Tokom poetske večeri pesme su čitane na tri jezika - na srpskom, slovačkom i engleskom jeziku. 

Posle poetske večeri pogledali smo film Rodžera Kormana Pad kuće Ušer. Kao i leto, i letnje večeri poezije i filma u organizaciji KOKRAMA se polako privode kraju. Sledi još samo Vilijam Blejk (20. 08.). 

Svratite!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home