Monday, April 20, 2009

Pamba na YOU TUBE-u
Projekat Pamba je nastao 1999. godine u Kovačici, kada su Vladimir Lenhart (klavijature, gitara) i Stevan Lenhart (bas gitara) zajednički počeli sa muzičkim istraživanjem u okviru ambient, noise i free improvisation žanrova. Posle sviračkog iskustva u svom prethodnom noisy crossover bendu Pessimist, inspirisani ruralnom okolinom svog rodnog mesta i muzikom bendova poput Can, Faust, Einstürzende Neubauten ili Swans, počinju sa beleženjem sopstvenog materijala, a prvi rezultat je dugosvirajuće izdanje The Light Behind, posle kojeg je usledio mini album Hectic.

Prvi snimljeni materijal je naznačio stilski izraz, kojeg će se Pamba držati ubuduće, a to je zvuk koji se kreće između instrumentalne repeticije i slobodne improvizacije uz značajne uplive noise elemenata. Godine 2001. Pamba svira uživo, najpre pred ograničenim brojem ljudi u iznajmljenom prostoru u Kovačici, zatim kao gosti grupe Fonograf u Klubu Doma omladine u Beogradu.

Godine 2003. Pamba snima muziku za pozorišnu predstavu Nože v sliepkach (u originalu Knives In Hens) u izvođenju amaterske pozorišne Scene VHV iz Kovačice.

U međuvremenu se duetu priključuje Ivana Vereski kao perkusionista, sledi nastup na Kovačičkoj manifestaciji alternativnih reakcija (KOMAR) u avgustu 2003. zajedno sa bendovima Miris Klia iz Rume i Demencija Prekoks iz Požarevca. Posle toga Pamba snima novi materijal pod nazivom Rural Esoteric. Kao povremeni član, bendu se priključuje Jan Žolnaj, koji svira perkusije na koncertu u Pančevu u novembru 2003.

Članovi Pambe su ostvarili saradnju sa Sašom Sarčevićem (Amon Din, Valjevo), sa kojim su realizovali projekat DinPambAmon, kao i sa Igorom Mihovilovićem (Karmakumulator, Split), sa kojim povremeno deluju u okviru sporednog projekta Zen Fog.

Pamba je 2004. godine održala tri koncerta – sa Justice Yeldham and his Dynamic Ribbon Device (SKC, beograd), sa kovačičkom grupom Neurocream (ekskurzija festivala GRRR!), i još jednom sa grupom Neurocream i grupom Bezimena u Banatskom Novom Selu. 2005 godine je imala legendarni zajednički koncert sa grupom Zemlja broj 9 na Akademiji, i sa tog koncerta će se neke pesme pojaviti na novom izdanju koje za sada ima radni naziv Vamped & Twisted. Pored ovih live numera na cd-u će se naći i remiksi pesama grupe Pamba sa Prvog albuma koje su radili D’Jozigboj i DJ Vrhovny.Izdanja:

[BS003] Hectic


(Biografija sa web stranice NE-TON)Video snimci:

Black River Flow

Video spot


+


Noise Fest - Menza pri Koritu -Metelkova Mesto - Ljubljana - Slovenia - 14.04.2007

Uzivo snimak
camera + production: MISANTHROPE *ToNFilM*/
Metelkova Mesto0 Comments:

Post a Comment

<< Home