Thursday, August 25, 2016

POETSKO VEČE: Letnje večeri poezije i filma, Vilijam Blejk (Kovačica, 20. 08. 2016)

William Blake (1757 -1827) je bio engleski književnik, slikar i grafičar. Bio je samouk stvaralac, likovno se obrazovao kopirajući Michelangela, Rafaela i Dürera - crtajući detalje arhitekture i plastike u Westminsterskoj opatiji. Književnu kulturu je stekao čitajući i imitirajući engleske renesansne pesnike i savremene "predromantike". Njegov pogled na svet formirao se u proučavanju Swedenborgovih teozofskih spekulacija i mnogih rasprava o gnosticizmu i druidizmu, ali je ipak, i kao slikar i kao pesnik, ostvario i brojna originalna dela. 

Blejk se možda najviše približio idealnom poimanju smisla i slike u svojim lirskim pesmama. Osim Pesničkih skica, negovog prvenca, nijedno od ostalih njegovih dela mu nije štampano za života, a u javnost su dopirala samo u malobrojnim primercima što ih je vlastoručno izrađivao posebnom tehnikom obojenog bakropisa, koju je sam izumeo. Od njegovih slikarskih radova posebno se ističu ilustracije Miltona, starozavetne Knjige o Jobu i Dantea.

U organizaciji KOKRAMA a za ljubitelje poezije i filma, ovog leta su organizovane veoma zanimljive večeri poezije i filma. Poslednje poetsko veče u ovom nizu je bilo posvećeno ljubiteljima Vilijama Blejka. Hepening je počeo nešto posle 21h i petnaestak posetilaca je imalo priliku da u opuštenoj atmosferi u prostorijama KOKRAM-a, na spratu Doma kulture, uživaju u živom čitanju poezije ovog autora i pogledaju nekoliko kratkih filmova koji ilustruju život i delo Vilijama Blejka. 

Mnogobrojne Blejkove pesme čitali su - praćeni zanimljivim svetlosnim efektima - članovi ansambla KOKRAM Miroslav Sabo, Jan Hrćan, Andrea Karas i Martin Hrćan. Zanimljivi kuriozitet je i ovaj put bio to što su Blejkove pesme čitane na srpskom, slovačkom i engleskom jeziku. Posle poetskog dela programa pušten je i film Mrtav čovek (Dead Man, 1995, režija: Jim Jarmusch). 

Ovime su završene Letnje večeri poezije i filma u organizaciji KOKRAMA. Kao jedan od onih koji su posetili sve četiri večeri hteo bih da se zahvalim svima iz ove organizacije, mislim da su nam ove devojke i ovi momci pomogli da kako-tako preguramo ovo prilično dosadno i pretoplo leto! Ako ništa drugo, ako se nije imalo gde izaći i šta videti - mogli smo uvek da računamo bar na tu subotu uveče u KOKRAM-u. I to je bilo veoma lepo za imati!

Pred svima nama je jesen za koju sam uveren da nam donosi još puno zanimljivih dešavanja u produkciji KOKRAM-a. Kao prvo, trebalo bi da nam režiser i scenarista Dragan Karlečik upriliči premijeru kratkog filma Gde je Ana? koji je ovog leta snimljen - po njegovom scenariju - na seminaru Pišeš? Píšem! u Pivnicama. Bio bi to predivan početak nove sezone, kako za kolektiv tako i za celu kovačičku kulturno-umetničku scenu ... Vidimo se!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home