Tuesday, February 06, 2007

U POTRAZI ZA FILMOM - Testera se Ponovo Radja






Fenomen zvani "Rimejk"






Osamdesete su bile prebogate horor filmovima i bilo ih je toliko da su svima dosadili. Devedesete su zato donele tesku stagnaciju, omladina pripadajuca Generaciji X nije bila previse zagrejana za filmove strave. Dekadu je obelezio serijal "Vrisak" Vesa Krejvena - bili su to filmovi koji su se samosvesno i sa dosta sarkazma bavili tinejdzerskom sleser-horor tematikom.


Jedini film, nastao devedesetih, koji je vredan paznje je naravno revolucionarni "Blair Witch Project". I to je skoro sve...


"Znam Sta Ste Radili Proslog Leta" i "Urbane Legende" necu ni pominjati.


Kao sto juce rekoh, pocetkom ovog veka Holivud je ponovo poludeo za horor filmovima. Nakon dosadnih devedesetih koje su bile veoma lose za film strave i uzasa - doslo je vreme da se stvari preokrenu! Na zalost, dobre namere nisu ispracene adekvatnom kolicinom inspiracije, tako da smo umesto novih i svezih ideja dobili reinterpretaciju, preradu i prepakivanje starih...


I naravno, uz jako, jako malo izuzetaka - originalni filmovi su ostali mnogo bolje primljeni od kriticara nego rimejkovi. Ali, oko ovoga i nema nekog cudjenja, jer ne radi se rimejk da bi se nadmasio ili popravio original. Rimejk se radi da bi se nova publika priblizila filmovima koje inace iz nekog od mnogih razloga ne bi pogledala.


Neki horor filmovi kao sto je to proslogodisnji "Omen 666" su preradjeni vise manje doslovce. U ovakvim slucajevima gledaocu koji je gledao original ostaje samo da se dosadjuje i zabavlja trivijalnostima. Dakle, ovakvi rimejkovi nemaju previse smisla...


Druga vrsta rimejkova od originala zadrazava samo osnovni zaplet, osnovni koncept. Sve ostalo postaje podlozno reinterpretaciji. Delovi scenarija se izbacuju, neke uloge se dodaju, neki likovi nestaju, neke scene se odigravaju drugacije...


Treca vrsta rimejkova se samo inspirise nekim filmom, ali sam proizvod nosi drugi naziv i "tehnicki" nije rimejk vec novi film. jedan od poznatijih filmova ove kategorije je na primer "Wrong Turn" koji je inspirisan filmom "Just Before Dawn".





___________________




Teksaski Masakr Motornom Testerom (2003)





"Teksaski Masakr Motornom Testerom" iz 2003. godine spada u drugu kategoriju rimejkova. On nosi naziv originala, ali je jako malo originalnog scenarija ispostovano. Ovo cudo od ostvarenja je do sada zaradilo skoro 110 miliona dolara i spada medju najuspesnije horore ove decenije i jos bolje rimejkove (ikada snimljene!). Kada se malo prisetim, secam se koliko mi je bila odvratna ideja o rimejkovanju jednog tako velikog filma kao sto je "Teksaski Masakr Motornom Testerom". Jednostavno, kada stvar funkcionise - cemu je popravljati?! Ipak, kada sam ga konacno pogledao - bio sam odusevljen! U ovom filmu cete se milion puta na smrt uplasiti i jos toliko puta zagrcnuti od muke nad onim sto vidite! Ovaj film je bio jedno zaista prijatno iznenadjenje...


Jedan od glavnih elemenata uspeha ovog filma je Markus Nispel, nemacki reziser video spotova. Njegova rezija je ovde zaista maestralna. Sve je kristalno cisto i naprosto imate osecaj da ste prisutni na sceni. Za razliku od jarkog sunca i vrucine Teksaske pustinje u originalu, u ovom filmu je naglasak na nocnom polumraku i kisi koja tokom scena klimaksa skoro neprestano pada. Predivni kadrovi sa dosta jurnjave i jos vise napetosti. Film je jednostavno - veoma lako gledati! Nagomilano iskustvo u snimanju spotova za razne ljigave pop MTV zvezde nesumnjivo je doprinelo da se ovako sumorna i napeta tema predstavi na ovako primamljiv nacin... Dzorzd Majkl ili Lederfejs, Nispel rezira jednako dobro!


Da Nispel ne bi bio usamljen u svom filmskom neiskustvu, ekipi je kao scenarista pridodat i Skot Kosar kome je ovo prvi scenario. Danas je Skot mnogo poznatiji kao autor scenarija za jako kvalitetno ostvarenje iz 2004. godine sa Kristijanom Bejlom - "The Machinist". Kosarov scenario za rimejk Teksaskog Masakra je odlican, nema praznog hoda i sve je na svom mestu taman toliko da vas film drzi na ivici fotelje celih 98 minuta i jos malo...


Budzet za ovaj film je naravno bio mnogo, mnogo veci nego sto je to "normalno" za horor ostvarenja. Nije ni cudo jer je ovaj rimejk producirao Majkl Bej, covek odgovoran za bombasticne letnje blokbastere kao sto je to na primer: "Armagedon", "Perl Harbor", "Stena", ... jedini film sa kojim je ovaj covek omanuo je "Ostrvo", ali to je zaista, zaista los film!


Iako je u svakom filmu Lederfejs glavna atrakcija, Ronald Li Ermi je lik po kojem cete zapamtiti ovaj film. Ovaj glumac je bivsi instruktor u vojsci SAD i zbog toga u filmovima uvek tumaci autoritarne uloge. Najvise Vas ga se seca iz Kjubrikovog ostvarenja "Full Metal Jacket". U Teksaskom Masakru on glumi Serifa Hojta - psihopatu, sadistu i kanibala. Ovaj veteran iz Korejskog rata (gde je u zarobljenistvu prvi put okusio (i zavoleo) ljudsko meso) vodi glavnu rec u Lederfejsovoj familiji. Posto mu nepoznati ljudi najvise veruju, on je taj koji dovodi nove zrtve u kucu gde ce biti brutalno (psihicki i fizicki) muceni, ubijeni i pojedeni. Svaka njegova replika je zlatna i laka za pamcenje. Skoro celokupna strava na kojoj se bazira ovaj film pociva na njegovoj bravuroznoj glumi.


Ovaj film, recimo to na kraju - nije za nervno labilne! Iako je original jak po pitanju strave, uzasa i napetih scena, on uopste nije krvav i sva se ubistva desavaju van oka kamere. Rimejk, on je vec druga prica. Od momenta kada se ona jadna devojka-autostoper ubija u kolima ulazite u pravi pakao! Krvi do kolena. Fizicke okrutnosti na sve strane. Psihicke okrutnosti jos vise. Neke scene se jako tesko podnose i treba zaista imati jak stomak. Jako su retki filmovi koji sa uspehom kombinuju ova dva elementa (napetost i krv). Filmovi koji se oslanjaju na napetost i stravu su retko previse krvavi, a filmovi koji su preterano krvavi - nisu strasni. U ovom ostvarenju ima i jednog i drugog! I to u izobilju!





_________________




Teskaski Masakr Motornom Testerom: Pocetak (2006)



Prikvel je suprotnost nastavku, on je film koji se bavi dogadjajima koji su se desili pre desavanja iz prvog filma. Prvi prikvel je "Kum 2" Frensisa Forda Kopole - u kojem se obradjuje mladost Don Vita Korleonea. U prikvelu se objasnjavaju dogadjaji koji su doveli do price u originalu. Dakle, gledalac u principu zna sta ce se desiti na kraju. U filmu "Red Dragon" saznajemo o dogadjajima u zivotu Hanibala Lektera pre filma "Silence Of The Lambs". Film "Cube" ima svoj prikvel u filmu "Cube 0". A film "The Exorcist" ima cak dva prikvela ("The Beginning" i "Dominion")!


Da stvari budu zamrsenije - "Teksaski Masakr Motornom Testerom: Pocetak" je prikvel filma iz 2003. a ne onog iz 1974. Dakle u ovom filmu se pojavljuju likovi iz rimejka.


Rezirao ga je Juznoafrikanac Jonathan Liebesman koji nam je 2003. godine doneo odlican horor "Darkness Falls", njegov prvenac. Liebsman ima tek 31 godinu pa se od njega jos mnogo toga moze ocekivati...


Kako je "nastao" Lederfejs? Kako je "nastala" porodica i njena ubilacka tradicija? To su pitanja na koja se odgovara u zapletu ovog filma. Ekonomska recesija, konzervativna sredina, konzervativna religioznost, emocionalna nestabilnost, incest, zivot u dubokoj provinciji koju svi normalni napustaju... samo su neki od odgovora. Porodica se zaklinje da jednostavno vise nikada nece biti gladna. Lederfejs je rodjen u klanici, radio je u klanici celog zivota dok ova nije zatvorena ili propala. Izbacen sa posla, on preuzima inicijativu!


I u ovom filmu je Ronald Li Ermi najzapazeniji. On je taj koji ce da izusti jednu od najjezivijih replika koje sam ikada cuo: "People may not remember what we say here tonight, but by God they'll remember what we did". Replika je izrecena tokom jedne od dve "Scene vecere" u filmu, ona obnavlja gradivo iz originala ali i dodaje dimenziju jednostavne racionalnosti svih tih zverstava. Dok su ubice-kanibali iz originala umno poremeceni manijaci koji bi se na sudu mogli izvuci kao neuracunljive osobe, u ovom filmu cela porodica izgleda sasvim inteligentno, cak produhovljeno!


Iako je za sada zaradio tek polovinu novca kojeg je zaradio film iz 2003. - "The Beginning" je jednako dobar film!


Ja Vam preporucujem da ga obavezno potrazite! Pogledajte ga u drustvu, lakse cete spavati...



______________




KONTAKT:
IDEJE - OGLASI - NAJAVE - KOMENTARI

REDAKCIJA WEB STRANICE:
E-Mail: takacjanko@yahoo.com
SMS: o63/40 82 16

0 Comments:

Post a Comment

<< Home