Wednesday, March 12, 2008

U POTRAZI ZA KNJIGOM – Danil Harms





PLAVA SVESKA BR. 10

Bio jedan riđi čovek koji nije imao oči i uši. Nije imao ni kosu, tako da su ga uslovno nazvali riđim.On nije mogao ni da govori jer nije imao usta. Nos takođe nije imao.Šta više, nije imao ni ruke ni noge. Nije imao ni stomak, nije imao ni leđa. nije imao ni kičme, nije imao nijedan unutrašnji organ. Nije imao ništa! Tako da nije jasno o kome je reč.Bolje onda da o njemu više i ne govorimo.
***
**
*

Danil Ivanovič Juvačev Harms je bio nadrealista, dramaturg teatra apsurda, pesnik i pisac za decu i odrasle. Rođen je 1905. u Sankt Peterburgu. 1924. napušta fakultet i posvećuje se pisanju. Na Lenjingradskoj kulturnoj sceni je važio za talentovanog, ali veoma ekscentricnog momka. 1931. je uhapšen zbog anti-sovjetske delatnosti. Harms je bio isuviše veliki osobenjak za Staljinistički Sovjetski savez i socrealističku literaturu u njemu...

Nakon što je oslobođen, Harms pada u nemilost i njegovi radovi (proza i poezija za decu) se sve manje objavljuju. Tridesete godine prošlog veka provodi u dugovima i u gladovanju. Okrece se tzv. Samizdat izdanjima. Tako je bilo sve do 1941, kada je konacno ponovo uhapšen i odveden u ludnicu (gde je, zbog ratnih uslova, sledeće godine umro od gladi). Njegovi radovi su ipak nekako spaseni i sačuvani. Njegova proza i poezija za decu je tek šezdesetih uvidela svetlost dana. I pored toga Harms je, cak i u Rusiji, ostao malo poznat. Tako je bilo sve do kasnih sedamdesetih, kada se počinje pojavljivati i njegova literatura za odrasle.

Kao i ostali apsurdisticki radovi, Harmsova proza sadrži minimalan zaplet, nekonvencionalni dijalog i nelogicne situacije koje nam približavaju saznanje o nemogucnosti racionalnog shvatanja čovekove stvarnosti.

Situacije („Slučajevi“) se kod Harmsa odvijaju u indiferentnom svetu, one su zbunjujuće i beznačajne. Harms opisuje bizarne dogadjaje, docarava spontane procese koji nemaju nikakvog značaja, ali su zato neopisivo zabavni. Zapleti se često naprasno prekidaju i pokreću se u novim, nevezanim i sasvim neočekivanim pravcima.

Likovi kod Harmsa se ponašaju iracionalno. Oni su najčešće potčinjeni situaciji. Harms je valjda prvi pisac koji je u svoju prozu uveo cameo appearance – u njegovim radovima se kao likovi pojavljuju Puškin, Tolstoj, Gogolj...

***

Starice koje ispadaju

Jedna starica se usled svoje preterane radoznalosti nagnula kroz prozor, ispala i razmrskala se.Kroz prozor se nagnula druga strica da bi videla onu koja se razmrskala, ali je usled svoje preterane radoznalosti takođe ispala kroz prozor, strmoglavila se i razmrskala. Zatim je kroz prozor ispala treća starica, zatim četvrta, zatim peta. Kada je ispala i šesta starica, meni je dosadilo da ih gledam, pa sam pošao na Maljcevsku pijacu gdje su, kažu, jednom slepcu poklonili pleteni šal.

***

U SFRJ je 1987. snimljen i film SLUČAJ HARMS. Režirao ga je Slobodan Pešić. Glavnu ulogu tumači Frano Lasić. Scenario su pisali Aleksandar Ćirić i Brana Crnčević.
U opstinskoj biblioteci u Kovacici možete naći knjigu Nula I Nista.
***
**
*
Download:

ŠIRA BIOGRAFIJA na engleskom jeziku
http://www.geocities.com/Athens/8926/Kharms/Kh_E_Intro.html

0 Comments:

Post a Comment

<< Home