Thursday, May 21, 2015

IZLOŽBA: Strip i karikatura u Kovačici (15. 05. 2015)

U sklopu obeležavanja lepog jubileja - 20 godina od osnivanja Opštinske biblioteke u Kovačici - 15. maja je u prostorijama biblioteke upriličena zanimljiva izložba pod nazivom Strip i karikatura u Kovačici. Kao autori izloženih radova, najavljeni su sledeći gosti: Jarmila Sabo Barca (slikarka), Stevan Lenhart (urednik omladinskog časopisa Vzlet), Jano Raspir - Žak (karikaturista), Ivana Vereski (ilustrator), Nikola Petkov (karikaturista), Pavel Holubek - Paljušo (slikar) a izloženi su radovi Mike Antića (1932-1986), Tomaša Hriešika - Maška (1956-1993) i Pavela Cicke - Paneta (1976-2007).


Prvo što mi je upalo u oko je činjenica da je posećenost bila dobra i da je prostorija biblioteke bila lepo popunjena. Zaista ohrabruje, kada vidim neki malo veći interes Kovačičana za one oblasti kulture i umetnosti koje nisu toliko rasprostranjene i vidljive kod nas. Jer je poznato koliko su strip i karikatura potcenjeni i koliko je generalna populacija malo prati ... Drugo što sam sa zadovoljstvom primetio, je bio uvodni govor Stevana Lenharta koji je istakao činjenicu da Opštinska biblioteka u Kovačici sada (a ja bi rekao već godinama) preuzima mnoge aktivnosti koje bi zapravo trebalo da obavlja Dom kulture u Kovačici. U kovačičkoj biblioteci i njenim ograncima se već skoro deceniju održavaju izložbe, promocije knjiga, poetske i literarne večeri, kreativne i edukativne radionice, organizuju se konkursi ... I uopšte se stiče utisak da je pravi centar kulturnih dešavanja tokom godine Biblioteka a ne naš (institucionalno, organizaciono, materijalno i kadrovski predugo zapušten) Dom kulture. Dakle, sve pohvale za direktorku i predane radnice Opštinske biblioteke u Kovačici i svih njenih ogranaka!


Što se tiče same izložbe, ona je bila organizovana tako što su radovi bili izloženi po celoj prostoriji (levo, desno, na stolovima, okačeni gore, prikazivani uz pomoć projektora ...) i tu se odmah videlo koliko prstor biblioteke nije ko-zna-kako pogodan za izložbe. Kao što rekoh, biblioteka je bila puna i nije bilo lako dobiti dobar pregled izloženih radova kada je toliko ljudi svuda oko tebe. Iz navedenih razloga ja sam ozbiljnije razgledanje odložio za sutradana i u biblioteku sam se vratio u subotu oko podneva. Osim izložbe, posetiocima su se obratili i direktorka biblioteke Marija Đurišova Tomanova, Stevan Lenhart (koji se bavio izdavanjem fanzina i koji već godinama prati strip umetnost), Jano Raspir - Žak (koji je u mladosti objavljivao u časopisu Vzlet i koji je govorio o univerzalnoj razumljivosti karikature - karikaturu razumemo i onda kada ne govorimo jezik autora) i Nikola Petkov (publicista i karikaturista iz Crepaje, dobitnik Srebrnog Pjera, nagrade koju dodeljuju Večernje novosti. On je zapravo bio jedini profesionalac na izložbi).


Alternativna slikarka Jarmila Sabo Barca (pri čemu pod alternativna mislim na autore koji slikaju sve one stilove koji nisu naiva, jer znamo da je naiva mainstream u Kovačici. Jarmila Sabo Barca nije naivna slikarka ni po stilu - ni po obrazovanju (školovana je slikarka). Među "alternativce" spada recimo i Želimir Takač na primer, čiji radovi su nedavno bili zastupljeni u časopisu Nový život ...) i ilustratorka Ivana Vereski (koja živi u inostranstvu) se nažalost nisu pojavile na izložbi. Veoma zanimljivi su bili i radovi danas već pokojnih autora - Mike Antića (jedan od najpoznatijih i zahvaljujući Facebooku danas jedan od najpopularnijih srpskih pesnika) za koga je malo ko znao da se bavio i crtanjem stripova, Tomaša Hriešika - Maška (nažalost nisu bili izloženi njegovi najbolji radovi, verovatno su ostali kod autora monografije Máško koja je izašla ove godine i u koju su uključeni Hriešikovi najbolji strip radovi) i Pavela Cicke - Paneta (koji je bio sklon eksperimentalnim zahvatima u stripu i ilustraciji a koji je svoje radove objavljivao najviše u sklopu dosta produktivne fanzinaške aktivnosti u srpskom DIY undergroundu devedesetih).

Sve u svemu, bio je ovo pristojan pregled svega što su tokom minulih nekoliko decenija radili autori stripa, ilustracija, karikatura i alternativnog slikarstva sa područja opštine Kovačica. Najveći problem izložbe je bilo to, što su zastupljeni mnogi radovi koji nisu imali direktne veze - a i takvih koji nisu imali baš nikakve veze - sa stripom i karikaturom (potpuno bespotrebno, stiče se utisak, samo da bi se dobilo na kvantitetu), kao i činjenica da je (kao i uvek kada je reč o kulturnim dešavanjima u Kovačici) zakazala reklama tj. zakazao je rad na promociji i širenju svesti o tome da je ova izložba postavljena (npr. sutradan - 16. maja - je bila Noć muzeja 2015), prosto da se u Kovačici kreira taj neki "buzz" i tih dana više priča o stripu i karikaturi kao temi izložbe. Plus, problem je i to što zbog rada biblioteke izložba nije mogla da traje predugo - samo do ponedeljka ako se ne varam.

Iako nevelika i često žanrovski neodređena, s obzirom na veličinu naše opštine, produkcija stripa i karikature uopšte nije bila zanemarljiva! Još kada bi bilo novih i mladih snaga ...

0 Comments:

Post a Comment

<< Home