Sunday, March 22, 2015

KONCERT: Ramomci (JVP, 21. 03. 2015)

Svima je već dobro poznat moj stav prema tribute bendovima i bendovima koji sav svoj koncertni repertoar grade na obradama. Najveći broj tih bendova - bar onih koji zalaze u naše krajeve - je fokusiran na praznoglavi pop rock, hard rock i ex-YU rock, a repertoar im u bar 70-80 procenata podrazumeva jedne te iste pesme. Dakle, većina tih bendova su po meni jedna izuzetno dosadna pojava i odavno sam prestao ne samo da ih pominjem u izveštajima sa svirki, već sam prestao i da idem na dešavanja gde su takvi bendovi zastupljeni. Ali, postoji ipak u toj gomili par zanimljivih pojava. Na primer, meni je fascinantna grupa Rain Dogs, koja je u potpunosti fokusirana na muziku Toma Waitsa, pri čemu osim muzike, Rain Dogs gledaju da ispoštuju i ceo stil ovog poznatog muzičara (npr. pevač ove grupe peva, izgleda i ponaša se poput Toma Waitsa). Od tribute bendova nisu loši ni crepajački Tribute to Grateful Dead koji svira ponedeljkom u Banat Blues Cafeu. Znači da i u oblasti tribute bendova postoji dosta prostora da se formira grupa koja bi imala i integritet i upečatljivost, problem je u tome što se velika većina tribute bendova ipak radije orijentiše prema zabavljanju raje, pri čemu u želji da nas oduševe svojim sviračkim umećem postaju toliko slični originalu da je zapravo to što sviraju ono isto što se može čuti i sa CD-a, pa čemu onda zamlaćivanje sa bendom na bini?

Još jedna od onih zanimljivijih tribute grupa je i grupa Ramomci. Beogradski Ramomci su zapravo supergrupa koja je posvećena sviranju obrada pesama grupe Ramones. Ovaj noviji tribute bend čine muzičari koji su se već dokazali u bendovima Repetitor, ŽeneKese, Stuttgart Online, Threesome i Nežni Dalibor. Osnivanje i početak njihovog rada se poklapa sa godinom u kojoj se proslavljalo četrdeset godina od izlaska prvog albuma grupe Ramones. Sličnost Ramomaka sa Ramonsima nije vizuelna, pevač grupe - Boris Vlastelica je iz Repetitora - jedini malčice liči na Joeya Ramonea (zapravo više liči na Farisa Badwana iz Horrorsa). Osim toga, ni instrumenti im nisu slični, basista ne svira na Precisionu, dok gitarista (momak iz grupe Threesome) svira na Telekasteru a ne Mosrajtu. Dakle odmah po izlasku na binu je bilo jasno da Ramomcima nije bitan image koliko sama muzika njujorških punk rock pionira. U JVP smo došli oko pola jednanaest (koncert je najavljen za 22h) ali je svirka kasnia dobra dva sata (oko 23h smo prisustvovali i tonskoj probi) tako da smo imali dosta vremena za pivo i posmatranje publike - čekiranje ko je sve došao da ispoštuje muziku grupe Ramones u Kovačici (iskren da budem, bilo je dosta ljudi za koje ne bih rekao da znaju a kamo li vole ovu grupu, a sa druge strane masa tobožnjih kovačičkih pankera je iskulirala ovaj koncert).

Na bučnoj tonskoj probi se bend zagrevao uz Rockaway Beach i We're a Happy Family a sam koncert je počeo muzikom iz filma  The Good, The Bad and The Ugly, što su i sami Ramonsi koristili na svojim koncertima (npr. poslušajte album Loco Live). Bilo je petnaestak minuta posle ponoći kada su mladi Beograđani krenuli da praše. Repertoar je bio sledeći: Teenage Lobotomy, Suzy is a Headbanger, I Believe in Miracles, 53rd and 3rd, Glad to See You Go, Loudmoth, California Sun, KKK Took my Baby Away, I Love Her So, Havana Affair, Sheena is a Punk Rocker, I Wanna be Well (zeznuli malo pred kraj), Pinhead, Commando, Bonzo Goes to Bitburg, Here Today, I Just Wanna Have Something To Do, Outsider, I Wanna Live, Warthog (ovu naravno peva basista, ali ne i bubnjar, bar ja nisam primetio, a imao je mikrofon spremljen. Za to vreme, pevač je imao vremena za pauzu i rakiju), Beat on The Brat, We Want the Airwaves, Blitzkrieg Bop, Rockaway Beach (malo izleteli), Listen to My Heart, Danny Says i Now I Wanna Sniff some Glue. Bilo je to oko sedamdeset minuta svirke. Inače, Ramomci se nisu često obraćali publici, tek poneko Ďakujem (Hvala, na slovačkom), i Všetko OK? (Da li je sve OK?, na slovačkom). 

Bend izlazi na bis i svira još i Chinese Rocks, We're a Happy Family (tu u lokal ulazi neki pas - neko je doveo zlatnog retrivera ili je to bio labrador, ne razlikujem dobro pse - sav veseo i željan igre sa ljudima, uopšte nije bio uplašen od buke sa bine, bila je to zaista veoma simpatična scena pred kraj svirke), Cretin Hop, I Wanna Be Sedated, Pet Sematary i Today Your Love, Tomorrow World


Koncert je završen oko 01: 40. Dakle bio je to kratak ali veoma efektan nastup grupe Ramomci, svakako dovoljan da svakom pravom fanu Ramones preporuči ovaj bend. Nikako nemojte propustiti njihove buduće nastupe ...

0 Comments:

Post a Comment

<< Home