Friday, April 03, 2015

KONCERT: Dead Mondays (Crepaja, 30.03.2015)

Kada sam pre neki dan - hvaleci Ramomke - pisao o svom (izrazito negativnom) odnosu prema tribute bendovima, kao pozitivni primer pomenuo sam i crepajačku grupu Dead Mondays, koja je srpski Grateful Dead Tribute bend. I njih sam pohvalio, jer smatram da su ovi (stariji) momci zaista autentični, da obradjuju muziku koja u Srbiji nije toliko poznata (if any), da im muzika grupe Grateful Dead ostavlja puno prostora za improvizaciju i nadogradnju (što Dead Mondays vrlo dobro koriste) i da ih svakog ponedeljka možete videti u Banat Blues Cafeu, gde održavaju svoje svirke-probe koje su veoma slobodne forme (nekada električne - nekada akustične) i gde se na sceni smenjuje veliki broj lokalnih muzičara (lično sam video kako lik dolazi sa ulice, seda, naručuje piće, posle nekog vremena izlazi na binu i uzima akustaru, svira pesmu-dve, vraća se za svoj sto i posle nekog vremena odlazi, a svirka se nastavlja) ...  Dakle, sve u svemu, Dead Mondays su pravi tribute bend za svakoga ko ceni muziku kao takvu, Dead Mondays su nešto što se ne sme propustiti, nešto što se mora videti ako ste iz našeg kraja.

Inače, za mlađe posetioce bloga, Grateful Dead je bio američki psihodelični rok bend osnovan 1965. u San Francisku. Kažem bio, mada znam da ovog leta treba da se održi svojevrsni reunion ovog benda, bez pokojnog Džeri Garsije, ali OK ... Ova grupa je inače radila do 1995. i bila je poznata po jedinstvenoj eklektičkoj mešavini raznih stilova i žanrova u svojoj muzici - koja je uključivala rok, folk, blugras, bluz, kantri, džez, psihodeliju i gospel - te po dugim koncertnim improvizacijama. Fanatični obožavaoci grupe, od kojih su neki godinama pratili grupu sa koncerta na koncert, poznati su pod nazivom Deadheads ("mrtve glave"). Za mnoge od njih grupa je jednostavno "Dead".Grupa je bila de fakto "domaći bend" u komuni "Vesela spadala" koju je osnovao pisac Ken Kizi, sa ranim zvukom u kojem su se podjednako mešali uticaji LSD-a i ritma i bluza. Muzika grupe bila je uzbudljiva i uticajna mešavina tada popularnog psihodeličnog roka, bluza, džeza, rokenrola i blugras muzike a za neke kritičare grupa Grejtful ded bila je "prvi i najbolji džem bend na svetu". Osim pokojnog Garsije, bend su činili i Bob Vir, Fil Leš, Bil Krojcman i mnogi drugi, danas živi ili odavno mrtvi ... 

Ove večeri je osim svirke trebalo da bude održana i promocija knjige Pravila i kontekst upotrebe: teme i tumačenja Vitgenštajnove filozofije, Mihala Sladečeka. Ali je iz nekog razloga cela priča o knjizi svedena na samo par reči o tome da član benda Dead Mondays, Michal Sládeček, ima izdatu svoju drugu knjigu i da je svi posetioci koncerta mogu prelistati, jer je par primeraka stajalo na stolu ispred bine. Inače, Michal Sládeček iz Kovačice je doktor nauka, filozof je i radi u Institutu za filozofiju i društvenu teoriju u Beogradu, mada mu je dobar deo godine trenutno prebivalište  i London.  U grupi Dead Mondays svira dvanaestožičanu akustičnu gitaru. 

Moj prikaz ove knjige možete pročitati OVDE (tekst je na slovačkom jeziku). Dakle, ovo veče je ipak bilo rezervisano samo za muziku - prvo akustični deo a kasnije i električni. Sve u svemu oko tri sata muzike! 

Repertoar je bio sastavljen od sledecih pesama: Motherless Children,  Get Out of my Life, You dont Love Me, Statesboro Blues, Stormy Monday, Melissa, Trucking, Fire on the Mountain, Franklis Tower, Little Wing, Going Down the Road Feeling Bad, That's alright Mama ... 

Kasnije je bilo i pesama od drugih bendova, na primer od grupe The Band su svirali pesme The Weight i The Night They Drowe Old Dixie Down, koje su i Grateful Dead uključivali u svoje set-liste.

Da bi sve bilo u banatskom fazonu, samo u Banat Blues Cafeu možete naručiti pivo Krugher&Brent ritiševske pivare  - i to i u crnoj Stout i u svetloj Pils varijanti. Bilo je ovo dakle jedno zaista prelepo prolećno veče, super druženje, maksimalno opuštena svirka, dugotrajne improvizacije (neke uspešne, neke manje uspešne) ... Bilo je uživanje i njima da sviraju i nama da slušamo - i to je valjda poenta svakog dobrog koncerta ... Dead Mondays su svakog ponedeljka u Banat Blues Cafeu a sviraju i u nekim drugim lokalima po Banatu. Dakle, obratite pažnju na ovaj bend i svratite na njihov nastup kada budete željni dobre rock and roll svirke. Psihodelično raspoloženje zagarantovano!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home