Friday, April 11, 2008

POZORIŠTE U KOVAČICI: Maškove Dni
I ove godine, po petnaesti put, održan je pozorišni festival MAŠKOVE DNI (Maškovi Dani), to jest Divadelne dni Tomaša Maška Hriešika. Ove godine je festival prošao sasvim dobro!

Festival je posvećen uspomeni na Tomaša Hriešika Maška (1956-1993), najznamenitijeg kovačičkog pozorišnog umetnika. Tokom festivala, u holu doma kulture, trajala je izložba fotografija iz predstava u kojima je Maško igrao ili ih rezirao.

Festival su otvorile dečje predstave i to 26. marta predstava Dora, Neblazni! Autor predstave je Marija Kotvaš-Jonaš a režiju je odradila Eva Poliak-Hrk.

Trećeg aprila se održala još jedna dečja predstava, Budkacik a Dubkacik (autor i rezija Ivor Pokoracki) gostujućeg pozorišta VHV iz Stare Pazove.

U petak, četvrtog aprila, održana je repriza predstave Pohreb (Sahrana) o kojoj je ovde već bilo reči. Posetioci koji su videli oba izvođenja ističu da je drugo izvođenje bilo malo izmenjeno…

U subotu, petog aprila, na repertoaru je bila predstava Štiry Svadby Na Jednom Pohrabe (Četiri svadbe na jednoj sahrani) u izvođenju pozorišne trupe VHV iz Bačkog Petrovca. Autor ove sjajne nadrealistične komedije je Jan Halupka. Predstavu je režirao Ivan Hansman Jesenski. Moram takođe da istaknem visok kvalitet glumačke postave. Od mene su dobili standing ovation. Svaka čast Petrovčani!

U nedelju, šestog aprila su nam gostovali Padinci. Pogledali smo predstavu Svetova Vojna (Svetski rat) Branislava Nušića. Videli smo solidno izvodjenje u režiji Fedora Popova. Publika je jako dobro prihvatila ovu komediju.


Sve predstave su bile na slovačkom jeziku. Posećenost svih predstava je bila solidna. Ulaznice su koštale 100 dinara. Ostaje nam samo da se nadamo još boljim danima za pozorište u Kovačici...

0 Comments:

Post a Comment

<< Home