Saturday, November 07, 2009

POZORIŠTE U KOVAČICI: Alegorija
Večeras smo u Kovačičkom Domu Kulture imali priliku da pogledamo pozorišnu predstavu Alegorija u izvedbi Pozorišne grupe «Studio» (Pozorište Mladih, Novi Sad). Alegorija je odigrana na ''maloj sceni'' (za one koji ne znaju, to znaci da su sedista bila postavljena na jednom delu bine). Ulaznica je koštala 150 dinara, predstavu je posetilo pedesetak ljudi.

Predstavu je režirao Jan Makan a dramatizovala Aleksandra Pleskonjić Ilić.

Na plakatu je pisalo da je Alegorija pozorišna predstava inspirisana delima Nikolaja Gogolja (ponovo Gogolj u Kovačici, naša publika će ga stvarno apsolvirati!). Tako smo u ovom delu videli odlomke iz Gogoljeve komedije Ženidba, iz kratke priče Nos, pa čak i Vij-a. Predstava je funkcionisala kao zbir epizoda, tankom niti povezanih epizoda, sa puno plesnih elemenata predivne koreografije.

Predstava je veoma dobro postavljena, predivni scenski pokreti su spojeni sa dijalozima koji odišu bogatstvom jezika našeg područja - dijalozi su pisani na srpskom, slovačkom, rusinskom, i mađarskom jeziku - što je bilo prilično hrabrar potez jer višejezičnost može da uništi predstavu ali i da je učini dinamičnijom, zanimljivijom gledalištu koje te jezike razume. U ovom slučaju je pobedila snalažljivost glumaca da prikriju nedostatke nerazumljivosti delova narativa razuzdanom i divljom gestikulacijom kao i solidnom mimikom.

Uloge su tumačili Jan Jambrich, Ana Kovarova, Igor Piskla, Aleksandra Lenđer, Lidija Stevanović, Zoltan Molnar, Nikoleta Vuković, Višnja Obradović, Andrea Beronja, Zoran Bjeljac, Đorđe Simić, i Vera Hrćan Ostojić.

Za sjajnu muzikčku podlogu je bila zadužena Mina Mitrušić. Za odlično scensko svetlo i zvuk se pobrinula Mirjana Ris. Sve u svemu - jedna ozbiljna i solidno odrađena predstava koja će, nadajmo se, pokrenuti i Kovačičke autore da se potrude i iznenade ovdašnju publiku ovim nivoom izvedbe. Kao što se nadam da će ova predstava podstaknuti Kovačičku publiku da ovaj nivo traži i podrži...

Dođite nam opet!
Fotografije by Stevan Lenhart

0 Comments:

Post a Comment

<< Home