Sunday, February 18, 2007

U POTRAZI ZA KNJIGOM: Kuca Straha "Mali Vodic Kroz Horor"


KUCA STRAHA

"Mali Vodic Kroz Horor"

Milka Knezevic -Ivaskovic

Singature
Beograd 2005


Jedna od knjiga koju mozete naci u opstinskoj biblioteci u Kovacici je i Kuca Staha, Milke Knezevic -Ivaskovic. U pitanju je meni potpuno nepoznata autorka. Tako da bas i ne mogu da pisem o motivima za ovo izdanje. Na zalost, ovaj vodic je pisan poprilicno nesistematski, vecina tema je obradjeno povrsno, mnoge vazne teme su preskocene a dosta stvari koje su ubacene ne pripadaju hororu. Ipak, ovo je jedna od retkih knjiga koje su objavljene u Srbiji na ovu temu, stoga je svaka izrazito negativna kritika nepotrebna.
O hororu u Srbiji se dosada najvise pisalo u krugovima oko casopisa (danas veb sajta) "Znak Sagite" koji se prvenstveno bavio SF tematikom, ali je zahvatao i horor i fantasy teme. O hororu su pisali i Goran Skrobonja (roman "Nakot", prevodi Stivena Kinga, i jos puno toga), Dejan Ognjenovic (pisao o hororu u casopisu "Fama", nedavno objavio roman "Nazivo"), Boban Knezevic, horor teme su bile bitan deo emisije Sok Koridor na Art Kanalu... Koliko god da se pisalo, to nikako ni izdaleka nije dovoljno za zemlju u kojoj je strava i uzas tako bitan deo njene istorije i mitologije. Od "Leptirice" i "Svetog mesta" do "Gladi" i "TT Sindroma" - srpska kinematografija se tek neznatno i na momente bavila elementima strave i uzasa. Srpska mejnstrim literatura jos manje.
Najveci deo ove knjige je u stvari recnik bitnih pojmova, pa tako knjiga pocinje sa Adams (porodica) a zavrsava se sa Zena u Hororu. Izmedju stoji stotinjak odrednica koje ce vam dosta toga objasniti, koje ce vas zainteresovati za horor tematiku i nakon kojih cete zasigurno (ponovo) posegnuti za Poom, Lavkraftom ili Karpenterom. Mali vodic kroz horor ce vam ukazati na bitne stanice u istoriji horor literature i filma. Objasnice neke pojmove, podsetice na neke zaboravljene pisce i rezisere. Zabavice vas ljudskim strahovima od pasa, ptica i zatvorenog prostora. Ova knjiga ipak nije glavno jelo, ona samo otvara apetit. Na vama je da nastavite istrazivanje. Knjiga sadrzi i poglavlja sa literaturom i filmovima za preporuku. A dobro je i sto je tu i bibliografija koja citaoca upucuje na dalje upoznavanje sa svetom horor literature i filma.

KONTAKT:
IDEJE - OGLASI - NAJAVE - KOMENTARI
REDAKCIJA WEB STRANICE:
SMS: o63/40 82 16

0 Comments:

Post a Comment

<< Home