Wednesday, April 16, 2008

U POTRAZI ZA MUZIKOM: The Damned
Iako se Sex Pistols smatraju za prvi britanski pank bend, The Damned su prvi izdali jedan čistokrvni pank rok singl NEW ROSE i prvi dugosvirajući album DAMNED, DAMNED, DAMNED (objavljen za Stiff Records 1976). Pored toga, The Damned su prvi britanski pank bend koji je odradio turneju po Americi.

The Damned su činili Dave Vanian na vokalu, Brian James na gitari, Raymond Burns (Captain Sensible) na bas gitari i Chris Millar (Rat Scabies) na bubnjevima.

Singl New Rose i njihov prvi album (koji im je produirao Nick Love) vremenom su postali pank klasika. Ogoljena produkcija i furiozna troakordna svirka donosi bendu The Damned status grupe koja je definisala eru pankerskog gitarskog zvuka.

Drugi album, Music For Pleasure, je objavljen već sledeće godine. Turbulentnost 1977. i kretanje benda po sasvim novim i nepoznatim teritorijama doveli su do toga da im ploču producira niko drugi do Nick Mason (bubnjar grupe Pink Floyd)! Drugu gitaru na ploci je svirao Lu Edmonds, koji će kasnije biti deo grupe Public Image Ltd. Album, objavljen u novembru 1977, je naravno propao i bend je prvo izbačen sa Stiff Records kataloga a kasnije se po prvi put raspao.

Ipak, samo godinu dana kasnije, bend se ponovo okuplja. Ovaj put bez originalnog gitariste Brajana Džejmsa. Ova postava 1979. snima album Machine Gun Etiquette koji je odlično primljen od kritike (po nekima to je i njihov zadnji dobar album). Ovaj album pored pank rok svirke donosi i uticaje psihodelije i bogatije produkcije. Pesma Smash It Up je najveći hit sa ovog albuma.

U osamdesetim, The Damned lutaju između power pop i gothic zvuka. Od originalne postave u bendu ostaju samo David Vanian i Rat Scabies. Captain Sensible se posvećuje uspešnoj solo karijeri.

The Damned 1980. objavljuju Black Album. Kao svojevrsni odgovor na abum Bitlsa (White Album), ova ploča je donela preveliku stilističku raznolikost. Black Album je komercijalno propao jer je objavljen kao konceptualni dupli album koji je bio nepristupačan za širu publiku. Sa ovom pločim grupa, pod uticajem pevača Vaniana, zadire i u gotik zvuk.

Strawberries izlazi 1982. i popravlja loš utisak koji je ostao sa prošlom pločom. Album prožima pop zvuk i raznolikost stilova za kojom su tragali na izdanju Black Album.

Bend ulazi u gothic rock vode sa albumom Phantasmagoria. Ova ploča, izašla 1985, nazivana je i audio horor filmom, šetnjom po groblju. Iako je ovaj album proglašavan za komercijalnu prodaju i uskakanje u tada veoma popularan gotik stil, meni lično, ovo je omiljeni album grupe The Damned. Grimly Fiendish je jedna od onih pesama koje bi trebalo da budu kultni megahitovi, ali nekim čudom nisu...

Anything izlazi 1986. Ova ploča donosi bendu mali komercijalni uspeh i dosta radijskog airplaya za pesmu Alone Again Or. Sledeće godine izlazi The Light at the End of the Tunnel. Retrospektiva njihovog rada koja na najbolji način novim fanovima pokazuje krivudav i uvrnut put njihovog razvoja.

1989. nakon uspešne američke turneje, The Damned se ponovo raspao.

Četiri godine kasnije Scabies, Vanian, novi gitaristi Kris Dollimore i Alan Lee Shaw i basista Moose Harris ponovo okupljaju bend. Ova postava objavljuje sjajno povratničko ostvarenje Not Of This Earth.

Nakon gomile koncerata, 1996. u bend se vraća Captain Sensible. Iste godine u The Damned ulazi i basistkinja Patricia Morrisson (najpoznatija po radu sa Gun Club i The Sisters Of Mercy).

Ploča Grave Disorder izlazi 2001. Bend je i dan danas permanentno na turnejama…

The Damned će konačno posetiti i naše krajeve i to 9. maja povodom Dana pobede nad fašizmom i Dana Evrope, na novosadskom Trgu slobode.
Vidimo se tamo!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home