Sunday, October 27, 2013

POZORIŠTE U KOVAČICI: Babylon

Babylon
Pozoršni ansambl VHV  iz Stare Pazove
26. 10. 2013 u 19:00

Iako sam zbog nekih gluposti prilično kasnio na ovu predstavu, moram priznati da me je ono što sam video u najmanju ruku oduševilo. Babylon je ustvari nastavak (tj. drugi deo u trilogiji) predstave Neresti ľudstva, koju je kovačička publika mogla videti prošle godine. U pitanju je predstava bez reči - bazirana na pokretu, igri, koreografiji, originalnoj   muzici i fantastičnoj upotrebi scenografije i svetla i senke. Devetoro glumaca - svi odeveni u skromne i jednostavne (rekao bih antičke) kostime - je izvodilo svoje igre, koreografije i odlično sinhronizovane pokrete, inspirisane asirskim predanjem o izgradnji Vavilonske kule (iako akadska reč Babilu, znači "božja vrata", biblijsko predanje o gradnji i potonjem rušenju Vavilonske kule predstavlja prikaz čovekovog hubrisa i pada, jer je težio nebu).  Ova predstava je sadržala sve što savremeno (dakle i amatersko) pozorište po meni treba da ima - promišljen i izazovan scenario, posvećene glumce (navodno je na ovoj predstavi radjeno 14 meseci), svedenu (dakle jeftinu ili bar pristupačnu) scenografiju i kostime, dinamičnu upotrebu svetla i predmeta na sceni (ovde konkretno pesak i prah), originalnu muziku, ... i što je najbitnije - predstava treba da donosi nešto novo i koliko-toliko dosad neviđeno! Dakle, Babylon sadrži sve ono što velika većina pozorišnih predstava koje možemo videti kod nas u Kovačici nema, niti će imati. Zato je ova predstava nešto najbolje što smo ove godine mogli pogledati u našem domu kulture i u sklopu Kovačičkog oktobra 2013.

Predstava Babylon je osvojila Prvu nagradu na republičkoj smotri amaterskih pozorišta Srbije u Kuli, kao i pet Zlatnih maski, na festivalu u Trebinju u Bosni i Hercegovini (najbolja originalna muzika, najbolja kostimografija, najbolja scenografija, najbolja režija, najbolja predstava u celini).  Na ovogodišnjem (44. po redu) festivalu slovačkih pozorišta, Pozorišne lovorike, predstava Babylon je dobila nagradu za najbolju produkciju i proglašena je najboljom slovačkom predstavom ove godine.

Babylon je napisao i režirao Miroslav Kožik a u predstavi igraju: Milan Mutić, Andrea Stanišić, Sanja Ćirković, Dušan Cetina, Dušan Simić, Jelena Vučkovac, David Forgač, Zdenko Kožik i Miroslav Kožik. Originalnu muziku je odradio Miroslav Bako. Svetlo je radila Vladana Stepanović a dizajn kostima Ivana Bako. Ansambl VHV radi pri KUD Hrdina Janko Čmelik.

Predstavu je pogledalo oko pedeset ljudi.

Karta je koštala 150 dinara.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home