Friday, October 25, 2013

POZORIŠTE U KOVAČICI: Ženba a vydaj

Ženidba i udadba
Pozorišni ansambl VHV iz Kovačice
25. 10. 2013
20:30
Komedija Jovana Sterije Popovića (1806 - 1856) Ženidba i udadba - u režiji poznatog domaćeg glumca Milenka Pavlova - je u Kovačici imala premijeru još 26. apríla ali sam je ja iz nekog razloga tada propustio. Navodno je onomad sala Doma kulture 3. oktobar bila puna, dok je sada kartu kupilo možda četrdesetak ljudi. Uloge u predstavi su tumačili Jaroslav Dudaš (Otac), Miloslav Jonaš (Provodadžija), Vieroslava Sladeček (Gatara), Zuzana Šipicki (Majka), Viktoria Šifelj (Udavača), Darina Dudok (Prijateljica) i Ján Hrćan (Mladoženja). Zvuk i svetlo su radili Miloslav Zloh i Emil Nemček.

Kao što se videlo i prošle godine - sa predstavom Falična pogodba (režija Milenko Pavlov, isti ansambl) - laka porodična komedija, sa uplivima ljubavnih nagoveštaja i smešnih lokalizama, je ono što veoma godi kovačičkoj publici danas i to je najverovatnije razlog zašto je ovom ansamblu i ove godine data šansa da radi predstavu. Tokom Ženidbe i udadbe sam imao osećaj da se ljudima sviđa ono što gledaju i glumci su često nagrađivani aplauzima. E, sad, ja priznajem da je ovo što sam video veoma daleko od mog ukusa i nema smisla da se sad predajem niskim porivima i držim besmislene pridike (beleška iz notesa tokom predstave ''Ako Udavača ima telesnu manu zbog koje šepa i zbog koje se dosad nije udavala - ne može glumica da prestane da šepa kada joj na pola predstave dosadi da šepa!''). Dovoljno je reći da je devetnaestovekovna tematika zastarela i prevaziđena (iako bi kreativnim radom mogla da bude osavremenjena), da je zaplet takoreći nepostojeći (ono kada na kraju u kafani nemate šta da prepričate o predstavi koju ste upravo pogledali), da je gluma ili prenategnuta ili previše opuštena (pa ne znate da li komedija zaista prelazi u grotesku ili vam se samo tako čini jer glumci naprosto tako glume), da je izbor muzike - zaprepašćujuće loš (pesme od Bon Jovi, Boba Dylana, Adele, Shakire (WTF?) ...) i da je ponašanje publike ponekada zaista odvratno (dobacivanje, glasno komentarisanje ...). Smatram da je sve ovo - uprkos profesionalnoj režiji - prilično ispod nivoa na kom bi pozorište u Kovačici trebalo da bude.

Na kraju, najviše mi je žao što današnja omladina ne može u svom mestu da gleda predstave kakve sam ja mogao da gledam od kraja osamdesetih do kraja devedesetih, kada je bilo i dobrih ideja (provokativno i eksperimentalno pozorište, Harms, Bulgakov, Woody Allen, Jonesco, Mrožek ...), i sjajnih glumaca (Tomaš Hriešik - Maško, Miljan Matijević, Anamarija Knjazovic-Bobić, Pavel Kožik - Arkaško, Jan Husarik, Ivana Vereski, Pavel Matuh, Jan Žolnaj - Žoko ...) i - što je najbitnije - kulturnije publike, koja je umela da razdvoji kvalitet od jeftinog populističkog treša.

Ženidba i udadba je održana u sklopu Kovačičkog oktobra i bila je prva predstava na XX. festivalu Maškove dni (festival u čast kovačičkog glumca i režisera Tomaša Hriešika - Maška, koji je preminuo 1993.) koji će potrajati do nedelje i obuhvatiti još tri predstave (Stara Pazova, Kisač, Vojlovica).

Karta je koštala 150 dinara. Predstava je održana na slovačkom jeziku.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home